Om pellets

Pellets är små sammanpressade stavar som tillverkas av såg- och kutterspån, helt enkelt restprodukter från skogsindustrin. Det finns tre olika alternativ för dig som vill ha pellets: pelletsbrännare, pelletspanna eller en pelletskamin.

Pelletskamin

Du har två typer av pelletskaminer att välja på. Det finns en sort som värmer upp inomhusluften som är perfekt för dig som idag har direktverkande el i huset. Kaminen placeras centralt i huset (oftast vardagsrummet pga mysfaktorn) och värmer upp luften i rummet som sedan sprids till övriga huset. Det är en fördel om huset har en öppnare planlösnning. Har du ett vattenburet värmesystem så kan du välja en s.k. vattenmantlad pelletskamin som förutom att värma upp luften i huset även värmer vatten till husets radiatorer samt varmvatten.

PelletsbrÄnnare

Har du en oljepanna idag så räcker det med att du byter ut din oljebrännare mot en pelletsbrännare vilket innebär att kostnaden för dig att byta från olja till pellets minskar en hel del. Detta förutsätter dock att din panna är modern, uppskattningsvis inte äldre än 10 år. Har du en äldre panna så är det generellt ett bättre alternativ att byta till en ny panna då den äldre brukar ha sämre verkningsgrad. Be installatören titta på din panna och be om hans utlåtande.

Pelletspanna

Dagens pelletspannor är modernare än de äldre oljepannorna och är mer optimerade för att nyttja pelletsbränslet på ett bättre sätt samt att du slipper tömma askan lika ofta. En pelletspanna reglerar själv inmatningen av pellets och ser till att anpassa inmatningen hela tiden efter husets behov av värme.

Pelletslager

Om du vill installera en pelletspanna/brännare så bör du även se till att kunna avvara en ordentlig yta för att lagra pellets. Pellets kan du antingen åka och köpa själv eller få hemlevererat av lastbil (kräver dock att du gör en större beställning av pellets).

Hitta installatör av pelletspannor här